regisztráció
Számítógép kezelési ismeretek az önéletrajzban

Ez az önéletrajz egyik állandó rovata, mert szinte mindenkinek szüksége van számítógép-kezelési ismeretekre a munkája elvégzéséhez. A tudásod leírásának módja, a megfogalmazás, a sorrend, itt is sokat segíthet, vagy ronthat az önéletrajz megítélésén.

Lehetőleg ebben a rovatban mindent fel kell sorolni, amivel mostanában dolgoztál, találkoztál. Irodai, pénzügyi környezetben dolgozóknak a Microsoft Office elemein túl a banki alkalmazásokat, ügyviteli rendszereket (SAP, Navision, Axapta, JD Edwards, Scala stb.), kiadványszerkesztőket, bármit, amit rendszeresen használtál. Sorrendjüket az álláshirdetés szerint érdemes beállítani: ha a SAP ismerete a hirdetésben kiemelten előny, akkor az legyen az első a felsorolásodban. Programozóknak, fejlesztőknek programnyelveket, rendszermérnököknek ismert rendszereket, hardvereket, szoftvereket kell felsorolnia. Marketingesnek elemzőeszközöket, BI-szoftvereket, pénzügyesnek számlázót, HR-esnek HR-szoftvereket.

Ez egy egyszerűnek tűnő feladat, de sok buktatója van. Hogyan kerüljük el ezeket?

"Internet"

Ez így manapság már nem egy kiemelkedő tudás, de ha mégis beírod, akkor legalább "internethasználat" legyen, plusz a böngészők, amiket használsz. Leginkább a sor legvégén legyen, mert sokszor olyan tétel ez, mint az írni-olvasni tudás. Ennek ellenére ezen is el lehet bukni! Ha valakinek az internethasználati képességeire vagyok kíváncsi, akkor az a keresők, az ott talált ismeretek felhasználásában fog megmutatkozni. Tudja-e nekem prezentálni 1 percen belül pl. Ady versesköteteinek címét, Csontváry Magányos cédrus című képét megtalálja-e, le tudja-e tölteni jpg formátumban, megtalálja-e német nyelven leírva az Incoterms 2000 klauzuláit? Milyen ingyenes és legális szoftvert tölt le nekem képek átméretezésére? Tud a cukorbeteg főnökének ebédet rendelni neten? Az internethasználat tehát azt jelenti, hogy mint eszközt, bármilyen probléma megoldására fel tudod használni. Ez azonban inkább az általános problémamegoldó készség függvénye, nem a böngészők kezelésének ismeretén múlik.

"Microsoft Office"

Ha ilyet látok leírva egy önéletrajzban, nagyon mérges leszek, mert azt sugallja, a jelölt nem tudja, mi az a Microsoft Office… Mert mégis melyik Office csomagról beszélünk? 2003-as? 2007-es? 2010-es? Home csomagról beszélünk? Vagy Businessről? Netán Professionalről, amiben az Access is benne van, tehát a jelöltről feltételezhetek alap SQL-tudást ennek fényében? Sőt, Publisher ismereteket is feltételezhetek róla? Microsoft Project kezelése vajon megy-e neki? Vagy azt kockáztatja a HR-es, hogy majd az állásinterjún kiderül, hogy valójában az általános Word-Excel-PowerPoint tudással rendelkezik csak a jelölt? Sajnos itt is az szokott történni, mint a szakmai tapasztalatok általánosságainál: inkább olyan jelöltet hívnak be, aki pontosan le tudta írni, melyik szoftverhez, milyen szinten ért, amennyiben nem az átlagos tudást keresik (ez pedig kiderül az álláshirdetésből). Ismertető a jelenlegi Microsoft Office csomagokhoz: http://office.microsoft.com/hu-hu/suites/ Ezek alapján könnyen kiválaszthatod, mit kell beírnod.

"Excel"

Az Excel önmagában egy hatalmas tudású szoftver, egyes vélemények szerint a teljes funkcionalitását még a fejlesztői sem tudnák felsorolni. Épp ezért az is fontos, hogy milyen szinten értesz hozzá, milyen funkciókat ismersz belőle. Pivot-táblák kezelése is megy? Tudsz makrókat írni? Érdemes külön felsorolni, mert többet mond, mint a "haladó szint".

"Microsoft Server" és "Linux"

A másik óriási hiba. Gyakran látok ilyen leírást rendszergazdák, supportos informatikusok önéletrajzaiban, és nem tudom mire vélni. Ilyen termék nincs. Van ezernyi Microsoft termék, amit szervereken használunk, de van pontos nevük is. Van sok Linux disztribúció is. Tessék egyesével felsorolni, melyekkel találkoztál, milyen szinten.

Rendszergazdai ismeretek, adatbázis ismeretek

Itt is tudni kellene a jelöltről, mit tud konfigurálni, üzemeltetni, mihez engedhetjük oda, esetleg milyen képzésekre van szüksége. Láttál-e szuperszámítógépet, NAS-t, SAN-t, shared storage-ot, milyen gyártók, milyen termékeivel dolgoztál? Ne spóroljunk a karakterekkel, sorokkal, ezeket fontos leírni. Remek önéletrajz-minta egy jól összeszedett tudáshalmazra itt található.

Képfeldolgozás

Az ismert szoftverek felsorolásán túl lehet, hogy komolyabb referenciamunkáid is vannak a témában. Érdemes belinkelni egy-két jobban sikerült grafikát, vagy akár egy honlapot készíteni jólsikerült grafikáknak, és annak linkjét beleírni.

Rendszerezzünk!

A "számítógépes ismertek" egy főfejezet, és ha egy jól képzett informatikus vagy mindenféle statisztikai programokban jártas kontroller minden tudását le akarja írni, lesz fél oldalnyi ömlesztett szöveg belőle, amit nehézkes elolvasni. Ilyenkor alfejezetekre kell bontani a tartalmat, pl. "irodai környezet", "adatbázis ismeretek" stb., és ezen alcímek alá felsorolni mindent, amit tudsz, és még releváns napjainkban (A Microsoft Windows for Workgroups 3.11 nem az pl.).

Attól sose félj, hogy így hosszabb lesz az önéletrajz. Nem baj, ha kétoldalas, és használható információkkal van tele, de az baj, ha nem szól semmiről, nem mutat be téged eléggé.

A személyes kapcsolatok mobilizálása

Célszerű a közösségi oldalakon (Facebook, iwiw), kiváltképp az üzleti közösségi oldalakon (Linkedin, Xing) megkeresni azokat az ismerősöket, volt kollégákat, másodszintű kapcsolatokat, akik az általunk kiszemelt cégnél dolgoznak. őket mozgósíthatjuk a pályázat során (például ajánljanak be bennünket), vagy olyan plusz információkhoz juthatunk tőlük, amiknek tudatában eredményesebb önéletrajzot és kísérőlevelet írhatunk.

Pályázat közvetlenül cégekhez, álláshirdetés nélkül

Arra is használhatjuk az internetet, hogy a munkáltatókról minél több információt beszerzünk, és kiderítjük a kiszemelt cégnél a szakterületünket vezető igazgató nevét. Aztán az így megszerzett információ alapján minőségi önéletrajzot és a megismert problémákra megoldást kínáló kísérőlevelet írunk, amivel megkeressük a szakmai vezetőt.

Ha ilyen módon pályázunk, érdemes elkerülni a személyzeti osztályt, ahol a hagyományos csatornákon beáramló pályázatok tömegével küzdenek, és ahol így elsikkadhat gondosan megírt jelentkezésünk a tucatszámra küldött önéletrajzok között.

Végezetül azt tanácsolnám az álláskeresőknek, hogy ne csak e-mailben vagy interneten pályázzanak, hanem küldjék el postán is az önéletrajzukat. Amikor ma egy vezető legalább napi 50-60 email terhe alatt nyög, addig egy postán érkező, igényes papírra nyomtatott önéletrajzzal és kísérőlevéllel sokkal könnyebb felkeltenünk a figyelmét.

Mert az első és legfontosabb lépés, hogy egyáltalán elolvassák az önéletrajzunkat. Általában ez nem történik meg akkor, amikor egy internetes álláshirdetésre 200-300 másik sorstársunkkal együtt mi is elküldjük a jelentkezésünket.Kiemelt partnerünk: